Σέβομαι τη γνώμη όλων άσχετα εάν συμφωνώ. Τα σχόλιά σας δεν πρέπει να είναι υβριστικά και προσβλητικά. arismesx@gmail.com Μπορείτε να με βρείτε και εδώ: https://sites.google.com/site/eleutheriastegnome/


Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.
Γιάννης Ρίτσος





Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ποιά τρόφιμα αλληλεπιδρούν με φάρμακα;

Πολλά από τα τρόφιμα που θεωρούνται σημαντικά για μια ισορροπημένη διατροφή, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε απενεργοποιώντας τις ουσίες τους, είτε ενισχύοντάς τες σε επικίνδυνο επίπεδο.

Η Δρ Jane Alder, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire, αναφέρει ότι: «Το κλειδί είναι να μην αλλάξει ριζικά η διατροφή του ατόμου, αλλά εάν πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα, να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανές αλληλεπιδράσεις».

Παρακάτω μπορεί κανείς να διαβάσει ορισμένα από τα τρόφιμα που προκαλούν αλλαγές στη δραστικότητα κάποιων φαρμάκων.

Χυμός γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια ουσία που εμποδίζει κάποια από τα εντερικά ένζυμα να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό οδηγεί σε απορρόφηση μεγαλύτερης φαρμακευτικής ποσότητας, σε περίπτωση που το άτομο λαμβάνει θεραπευτική αγωγή, ενώ ορισμένες φορές οδηγεί μέχρι και σε τριπλασιασμό της δόσης αυτής!

Για το λόγο αυτό, άτομα που παίρνουν αντιαρρυθμικά φάρμακα ή άλλα που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, αντιισταμινικά για την αντιμετώπιση αλλεργιών, αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου για τη θεραπεία της υπέρτασης, ή στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, αφού υπέρ-ενισχύει τη δράση τους.

Αντιθέτως, ο χυμός μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των αντικαταθλιπτικών και των αντιπηκτικών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας γάλακτος, ή άλλους παραγώγου του, μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και 80% της δραστικότητας ενός αντιβιοτικού. Επίσης, το ασβέστιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη λειτουργία των φαρμάκων που χορηγούνται για την οστεοπόρωση.

Είναι λοιπόν επιθυμητό, σε περίπτωση που λαμβάνονται τα παραπάνω φάρμακα, να μη γίνεται βρώση γαλακτοκομικών προϊόντων πριν το πέρας δύο ωρών από τη λήψη τους.

Τρόφιμα που υπόκεινται σε ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως για παράδειγμα το τυρί, περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που μπορεί να αντιδράσει με μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης), οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν και από τη βρώση χοιρινού κρέατος, μπανάνας, εκχυλίσματος μαγιάς, σοκολάτας και των προϊόντων που παράγονται από τη σόγια.

Κρέας

Άτομα που υποφέρουν από άσθμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα ψητά κρέατα, επειδή οι ενώσεις του άνθρακα που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο, εμποδίζουν τα φάρμακα της νόσου από το να λειτουργήσουν.

Πράσινα λαχανικά

Πολλά πράσινα χόρτα και λαχανικά έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία αυξάνει την πήξη του αίματος. Τέτοια είναι το σπανάκι, το λάχανο, το πράσινο τσάι, αλλά και το κόκκινο κρέας. Ο συνδυασμός αυτών με αντιπηκτική αγωγή, καθιστά τα φάρμακα άχρηστα, αφού εμποδίζεται η ενέργειά τους.

Βέβαια, η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων είναι απαραίτητη, αλλά όταν κανείς είναι σε αντιπηκτική αγωγή, δεν πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής του.

Ινώδη τρόφιμα

Τροφές πλούσιες σε ίνες, είναι σε θέση να επιβραδύνουν την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, όπως η διγοξίνη (ρύθμιση αρρυθμιών), η μετφορμίνη (για το διαβήτη) και οι στατίνες (για τη χοληστερίνη).

Είναι λοιπόν καλύτερο για όσους λαμβάνουν κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα, να αποφεύγουν σε διάστημα δύο ωρών την ταυτόχρονη πρόσληψή τους.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών, όπως ο έμετος, η γαστρορραγία και η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών, μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία ή ακόμα και σε απώλεια της συνείδησης.

Αγγειοδιασταλτικά, όπως για παράδειγμα το Viagra, η αλληλεπίδρασή τους με το αλκοόλ προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την ενέργεια του φαρμάκου, οδηγώντας σε ζαλάδα ή μεγάλη υπόταση.

Πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες περιέχουν πολλά μέταλλα που μπορεί να επηρεάσουν τη δράση διαφόρων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, αποτρέποντας την απορρόφησή τους.
 
messolonghi-press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου