Σέβομαι τη γνώμη όλων άσχετα εάν συμφωνώ. Τα σχόλιά σας δεν πρέπει να είναι υβριστικά και προσβλητικά. arismesx@gmail.com Μπορείτε να με βρείτε και εδώ: https://sites.google.com/site/eleutheriastegnome/


Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.
Γιάννης Ρίτσος





Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΦΡΙΚΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ



Συμπληρώνονται σήμερα 89 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης από τις βαρβαρικές ορδές του αρχισφαγέα Κεμάλ. Αντί άλλου αφιερώματος, παραθέτουμε βιογραφικά στοιχεία και το φρικτό μαρτύριο του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του και παρέμεινε στη φλεγόμενη πόλη, πέφτοντας έτσι στα χέρια του μανιασμένου μογγολικού όχλου. Αφιερώνουμε αυτό το κείμενο...σε πολλούς και διάφορους:

Κορυφαία μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε ο τελευταίος Επίσκοπος Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.


Το 1992 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Χρυσοστόμου και των ιεραρχών Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των κληρικών και λαϊκών, που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, όρισε να τιμάται η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης και των «συν αυτώ Ιεραρχών» την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία φέτος συμπίπτει με τη σημερινή.


Ο γνωστός Έλληνας λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Ηλίας Βενέζης, ο οποίος έζησε τη λαίλαπα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο βιβλίο του «Μικρασία Χαίρε» γράφει για τον Σμύρνης Χρυσόστομο:


«Η δράση του στον καιρό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στον καιρό των διωγμών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και στη διετία 1920-22 , τον είχε αναδείξει πρώτο στόχο. Αυτός ήταν ο ηγέτης, ο εθνάρχης, η ψυχή της Ελληνικής Μικρασίας» . Ο Βενέζης τονίζει ότι ο Χρυσόστομος με το βίο και το μαρτυρικό του τέλος «υπηρέτησε το Γένος και την Εκκλησία γράφοντας μια σελίδα χρυσή».


Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 (με το νέο ημερολόγιο) ο Νουρεντίν Πασάς του απήγγειλε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και τον παρέδωσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το διοικητήριο της Σμύρνης.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Τούρκο καθηγητή Βilge Umar που στηρίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δολοφονία του Χρυσόστομου όπως αυτή του δήμιου Αli Αge , στον οποίο τον παρέδωσε ο Νουρεντίν. Σύμφωνα με τον Ουμάρ, ο Νουρεντίν επέλεξε να απαλλαγεί το συντομότερο από τον Χρυσόστομο, επειδή ήθελε να αποφύγει τη διαδικασία μιας δίκης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές χώρες να παρέμβουν για να αποτραπεί η καταδίκη του ιεράρχη.


Ο Γάλλος δημοσιογράφος και ιστορικός Rene Ρuaux, απεσταλμένος στη Σμύρνη της εφημερίδας «Le Τemps», στο βιβλίο του «Ο θάνατος της Σμύρνης» επιρρίπτει ευθύνη για το μαρτύριο του Χρυσόστομου στην τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Γράφει μεταξύ άλλων: «Ο στρατηγός Νουρεντίν πασάς, όταν τον έφεραν μπροστά του, τον εξύβρισε με αισχρό τρόπο και τον κατηγόρησε για τη φιλελληνική του στάση και πρόσθεσε ότι η επόμενη ενέργειά του ήταν να τον παραδώσει στη λαϊκή κρίση. Ο Χρυσόστομος, λοιπόν, παραδόθηκε στο μανιασμένο μουσουλμανικό όχλο. Του ξερίζωσαν τη γενειάδα, τον μαχαίρωσαν, διαμέλισαν και έσυραν το σώμα του μέχρι την τουρκική συνοικία, όπου και τον πέταξαν στα σκυλιά...». Ο Ρuaux καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκτέλεση του Χρυσοστόμου ήταν προαποφασισμένη.


Ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη G. Ηorton στο βιβλίο του «Η κατάρα της Ασίας» γράφει για τον Χρυσόστομο:«Πέθανε σαν μάρτυρας και αξίζει να του απονεμηθούν ύψιστες τιμές από την Ελληνική Εκκλησία και την Ελληνική Κυβέρνηση...»


ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1982, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 60 χρόνων από την καταστροφή, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, ο διαπρεπής ακαδημαϊκός Γ. Μυλωνάς, τελείωσε την ομιλία του με μία συγκλονιστική περιγραφή του μαρτυρίου και της θανατώσεως του Χρυσοστόμου. «Κατά τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1922 μια ομάδα φοιτητών του Ιnternational College της Σμύρνης και εγώ βρεθήκαμε φυλακισμένοι σε απαίσιο υπόγειο, σ’ ένα από τα μπουντρούμια του Διοικητηρίου της Σμύρνης. Σ’ αυτό ήταν ασφυκτικά στριμωγμένοι Έλληνες Χριστιανοί αιχμάλωτοι, μάλλον άνθρωποι προωρισμένοι για θάνατο. Στις 5 το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του θλιβερού Σεπτεμβρίου, ένας τουρκοκρής με διέταξε να τον ακολουθήσω στην αυλή. “Είσαι δάσκαλος;”, με ρωτά. “Αυτήν την τιμή είχα” του απαντώ. “Και οι άλλοι που ήσαν μαζί σου είναι φοιτητές;”. ”Ναι”, του λέγω. “Γρήγορα μάζεψέ τους και φέρε τους εδώ”. “Ελάτε μαζί μου έξω”, λέγω στους συντρόφους μου. “Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα μας. Εμπρός με θάρρος”. Ποια ήταν η έκπληξή μας όταν ακούσαμε τον Τουρκο-κρητικό να λέει: “ Θα σας σώσω σήμερα, γιατί ελπίζω αυτό να με βοηθήσει να λησμονήσω μια τρομερή σκηνή που αντίκρυσαν τα μάτια μου, σκηνή στην οποία έλαβα μέρος”.


Και συνέχισε: “Παρακολούθησα το χάλασμα του Δεσπότη σας. Ήμουν μ’ εκείνους που τον τύφλωσαν, που του βγάζαν τα μάτια και αιμόφυρτο, τον έσυραν από τα γένια και τα μαλλιά στα σοκάκια του Τουρκομαχαλά,τον ξυλοκοπούσαν, τον έβριζαν και τον πετσόκοβαν. Από καιρού σε καιρό, όταν μπορούσε, ύψωνε κάπως το δεξί του χέρι και ευλογούσε τους διώκτες του. Κάποιος πατριώτης μου αναγνωρίζει τη χειρονομία της ευλογίας, μανιάζει, μανιάζει και με το τρομερό μαχαίρι του κόβει και τα δυο χέρια του Δεσπότη. Εκείνος σωριάστηκε στη ματωμένη γη με στεναγμό που φαινόταν ότι ήταν μάλλον στεναγμός ανακουφίσεως παρά πόνου. Τόσο τον λυπήθηκα τότε, που με δύο σφαίρες στο κεφάλι τον αποτελείωσα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Τώρα που σας την είπα ελπίζω πως θα ησυχάσω. Γι’ αυτό σας χάρισα τη ζωή”. “Και πού τον έθαψαν;” ρώτησα με αγωνία. “Κανείς δεν ξέρει πού έριξαν το κομματιασμένο του κορμί”».

eglimatikotita

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ένα mail που έλαβα.




Βρέθηκα σε ένα κατάστημα, στο διάδρομο με τα παιχνίδια.

Με την άκρη του ματιού μου, παρατήρησα ένα αγοράκι γύρω στα πέντε, το οποίο κρατούσε μια κούκλα.

Δε σταματούσε να της χαϊδεύει τα μαλλιά και να τη σφίγγει προσεκτικά πάνω του.


Αναρωτήθηκα για ποιον προοριζόταν αυτή η κούκλα.


Το αγοράκι γύρισε κάποια στιγμή προς την κυρία που βρισκόταν πλάι του:

«Θεία μου, είσαι σίγουρη ότι δε μου φτάνουν τα λεφτά;»


Η γυναίκα του απάντησε χάνοντας κάπως την υπομονή της:

«Είπαμε ότι δεν έχεις αρκετά λεφτά για να την αγοράσεις.»

 
Έπειτα, η θεία του του ζήτησε να μείνει εκεί και να τον περιμένει για λίγο, κι εκείνη έφυγε βιαστικά. Το αγοράκι κρατούσε ακόμη στα χέρια του την κούκλα.


Τελικά,
κατευθύνθηκα προς το παιδί και το ρώτησα σε ποιον ήθελε να δώσει την κούκλα.
«Αυτή την κούκλα την ήθελε η αδερφή μου περισσότερο από καθετί για τα Χριστούγεννα. Ήταν σίγουρη ότι θα της την έφερνε ο Άι-Βασίλης.»

Του είπα τότε ότι μπορεί και να της την έφερνε, κι εκείνο μου είπε θλιμμένο:

«Όχι, ο Άι-Βασίλης δεν μπορεί να πάει εκεί που είναι τώρα η αδερφή μου... Πρέπει να δώσω την κούκλα στη μαμά μου να της την πάει.»


Τα μάτια του ήταν πολύ θλιμμένα ενώ έλεγε αυτά τα λόγια.


«Πήγε να συναντήσει τον Χριστούλη. Ο μπαμπάς λέει ότι και η μαμά θα πάει να συναντήσει το Χριστούλη σε λιγάκι. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να πάρει την κούκλα μαζί της και να την πάει στην αδερφούλα μου.»

Η καρδιά μου πήγε να σταματήσει.


Το αγοράκι σήκωσε το βλέμμα προς εμένα και  μου είπε:

«Είπα στον μπαμπά να πει στη μαμά να μη φύγει αμέσως. Ζήτησα να περιμένει μέχρι να γυρίσω από το μαγαζί.»
Μετά, μου έδειξε μία φωτογραφία που απεικόνιζε το ίδιο το αγοράκι μέσα στο κατάστημα να κρατάει την κούκλα, και μου είπε:
«Θέλω η μαμά να πάρει κι αυτή τη φωτογραφία μαζί της, για να μη με ξεχάσει. Την αγαπάω τη μαμά και δε θέλω να μ’αφήσει, αλλά ο μπαμπάς λέει ότι πρέπει να πάει μαζί με την αδερφούλα μου.»

 

Ύστερα, χαμήλωσε το κεφάλι του κι έμεινε σιωπηλό.

Έψαξα στην τσάντα μου κι έβγαλα από μέσα ένα μάτσο χαρτονομίσματα και ρώτησα το αγοράκι:

«Τι λες να μετρήσουμε τα λεφτά σου μια τελευταία φορά για να σιγουρευτούμε;»

 

Εκείνο απάντησε:

«Εντάξει, όμως πρέπει να βγουν αρκετά.»
Έριξα κρυφά κάποια χρήματα μαζί με τα δικά του και αρχίσαμε το μέτρημα. Έφταναν με το παραπάνω για την κούκλα. Περίσσευαν κιόλας αρκετά.
Το αγοράκι ψιθύρισε:

«Ευχαριστώ Χριστούλη που μου έδωσες αρκετά λεφτά.»


Έπειτα με κοίταξε και είπε:

«Είχα ζητήσει από το Χριστούλη να κάνει να έχω αρκετά λεφτά για ν’αγοράσω την κούκλα και η μαμά μου να μπορεί να την πάει στην αδερφούλα μου.

Εκείνος άκουσε την προσευχή μου.

Ήθελα να έχω αρκετά λεφτά για ν’αγοράσω και ένα λευκό τριαντάφυλλο για τη μαμά, όμως δεν τόλμησα να του το ζητήσω.

Εκείνος μου έδωσε αρκετά λεφτά για ν’αγοράσω την κούκλα και το λευκό τριαντάφυλλο.

Ξέρετε, αρέσουν πολύ τα λευκά τριαντάφυλλα στη μαμά...»

Λίγα λεπτά αργότερα, η θεία του ξαναγύρισε, κι εγώ απομακρύνθηκα σπρώχνοντας το καροτσάκι μου.

 

Τέλειωνα τα ψώνια μου με ένα συναίσθημα εντελώς διαφορετικό από ότι όταν τα άρχιζα.

 

Δεν μπορούσα να βγάλω απ’το μυαλό μου το αγοράκι.

 

Μετά θυμήθηκα ένα άρθρο στην εφημερίδα, λίγες μέρες πριν, που μιλούσε για έναν οδηγό σε κατάσταση μέθης που είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια νεαρή γυναίκα με την κόρη της.

Το κοριτσάκι είχε πεθάνει ακαριαία και η μητέρα ήταν σοβαρά τραυματισμένη. Η οικογένεια έπρεπε να αποφασίσει εάν θα της διέκοπταν την αναπνευστική στήριξη...
 

Να ήταν άραγε η οικογένεια του μικρού αγοριού;

 

Δυο μέρες μετά, διάβασα στην εφημερίδα ότι η νεαρή γυναίκα ήταν νεκρή.

Δεν μπόρεσα να μην πάω ν’αγοράσω ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα και να βρεθώ στην αίθουσα όπου εκθέταν τη σωρό της.

Ήταν εκεί και κρατούσε ένα όμορφο λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι της, μαζί με μία κούκλα και τη φωτογραφία του μικρού αγοριού από στο κατάστημα.


Έφυγα από την αίθουσα κλαίγοντας και με την αίσθηση ότι η ζωή μου θα άλλαζε για πάντα.

Η αγάπη που είχε αυτό το αγοράκι για τη μαμά του και την αδερφή του ήταν τόσο μεγάλη, και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ένας μεθυσμένος οδηγός του τα πήρε όλα μακριά...

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι 10 ικανότητες που εντυπωσιάζουν μια γυναίκα

Οι 10 ικανότητες που εντυπωσιάζουν μια γυναίκα
Τι θέλουν επιτέλους οι γυναίκες; Έχουμε ερευνήσει αυτό το ζήτημα, χωρίς όμως να πάρουμε τις απαντήσεις που θα περίμενε κανείς. Οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες με κοιλίτσα παρά με κοιλιακούς, ψηφίζουν σπιτόγατους παρά party animals και έλκονται από τους μελαχρινούς και όχι από τους ξανθούς γαλανομάτηδες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι… άβυσσος το γυναικείο μυαλό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σταθερές, που πάντα «μετράνε» για μια γυναίκα. Το ανδρικού ενδιαφέροντος site AskMen συγκέντρωσε τις δέκα «σίγουρες» επιδεξιότητες» που συγκινούν τις γυναίκες και εμείς σας τις παρουσιάζουμε, για να… μετρήσετε πόσες από αυτές έχετε στο «οπλοστάσιό» σας στην μάχη των καρδιοκατακτητών.
  • Ξένες γλώσσες
Αν μη τι άλλο μια γυναίκα θα γοητευθεί από κάποιον που μιλάει άπταιστα μια «ερωτική» λατινογενή γλώσσα, θα αισθανθεί ασφάλεια δίπλα του σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και δεν θα νιώθει ντροπή επειδή ο φίλος της δεν καταλαβαίνει τα βασικά αγγλικά. Η γνώση ξένων γλωσσών σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο «όπλο» προς απόκτηση, αλλά αναμφίβολα «μιλά» κατευθείαν στην καρδιά των γυναικών – αρκεί να μην την επιδεικνύετε χωρίς λόγο, κανείς δεν συμπαθεί τους «επιδειξίες».
  • Επιδεξιότητα σε μουσικά όργανα
Αν αναλογιστούμε πόσες groupies έχουν στο κατόπι τους όλα τα μέλη μουσικών συγκροτημάτων, εύκολα θα αντιληφθούμε ότι αν βάλουμε μπροστά στον άνδρα μια ηλεκτρική κιθάρα ή drums, αμέσως του προσθέτουμε «πόντους». Δεν έχει σημασία αν ο μουσικός είναι όμορφος ή άσχημος. Μόνο και μόνο η γοητεία που εκπέμπει το επιδέξιο παίξιμο της αγαπημένης τους μελωδίας, κάνει έναν γνώστη μουσικής ακαταμάχητο στον γυναικείο πληθυσμό.
  • Επισκευάζοντας το αυτοκίνητο…
Είστε με την σύντροφό σας και το αυτοκίνητο σας κάνει «νερά» καθώς φεύγετε για μια διήμερη απόδραση. Αν το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοίξετε το καπό και να κοιτάτε την μηχανή του αυτοκινήτου για να φτιαχτεί με την δύναμη της σκέψης, οι πιθανότητες να εντυπωσιαστεί η συνοδηγός σας είναι μηδαμινές. Αντίθετα, αν γνωρίζετε τα βασικά για να εντοπίσετε το πρόβλημα και να ξέρετε άμεσα αν μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, σίγουρα η ανυπόμονη γυναίκα στο διπλανό κάθισμα θα νιώσει πολύ καλύτερα και για το διήμερό σας και για το ότι έχει δίπλα της έναν άνδρα που μπορεί να εμπιστευθεί με κλειστά τα μάτια.
  • Χορευτικές ικανότητες
Είτε το έχεις, είτε όχι. Δεν είναι κάποια δύσκολη ικανότητα, καθώς αρκεί να κινείσαι στον ρυθμό. Η δυσκολία έγκειται στις περιπτώσεις που το παρακάνετε με εφηβικές φιγούρες που δεν ενισχύουν την εικόνα σας, ή με την υπερβολική ντροπή σας να… κουνηθείτε, που καθιστά φανερή την αμηχανία σας. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί να είστε φυσικοί και να αφήσετε το σώμα σας να κινηθεί όπως νιώθει τον ρυθμό, δείχνοντας στην συνοδό σας ότι είστε κοινωνικοί και ευχάριστοι χαρακτήρες.
  • Το φετίχ του μάγειρα
Ακόμη κι αν προσπεράσουμε τα κλισέ που θέλουν «τον έρωτα να περνάει από το στομάχι» και τους «καλύτερους σεφ του κόσμου να είναι άνδρες», πάντα παραμένει η ικανοποίηση που νιώθει μια γυναίκα όταν της ετοιμάσετε ένα φοβερό δείπνο –χωρίς να είναι από delivery. Η μαγειρική ποδιά… μάλλον κερδίζει τα φουστάνια- δεν χρειάζεται να γίνετε σεφ, αρκεί να μπορείτε να της κάνετε ένα αξιοπρεπές τραπέζι, για το οποίο θα μπορεί να υπερηφανεύεται στις κολλητές της.
  • Αθλητικό σώμα
Για άλλη μια φορά, οι fans που ακολουθούν τους ποδοσφαιριστές ή εν γένει τους αθλητές κατά πόδας αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός… είναι sexy. Μπορεί οι γυναίκες να επιζητούν ευαισθησία από έναν άνδρα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν απωθούνται από την αρρενωπή εικόνα κάποιου που έχει επιδόσεις… και εκτός έδρας. Άλλωστε, μια γυναίκα είναι πάντα πιο χαρούμενη όταν παίζετε εσείς οι ίδιοι μπάλα, παρά όταν κάθεστε στο σαλόνι παρακολουθώντας Superleague και ουρλιάζοντας στην οθόνη πίνοντας μπίρες.
  • Ο άνδρας που… πιάνουν τα χέρια του
Δεν είναι μυστικό πως τα πιο απλά μαστορέματα μοιάζουν στα γυναικεία μάτια σαν πυρηνική φυσική. Γι’ αυτό ο άνδρας που γνωρίζει πώς να φτιάξει τον υπολογιστή που κόλλησε, πώς να συναρμολογήσει ένα έπιπλο, πώς να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία –και φυσικά που θα έχει την βασική εργαλειοθήκη- αμέσως ανεβαίνει στην εκτίμησή της.
  • Εμφάνιση και στιλ
Ξεκινάμε από τα βασικά – δηλαδή την καθαριότητα και την περιποίηση. Το ατημέλητο look είναι ωραίο μέχρι ένα σημείο. Όταν ο άνδρας αρχίζει να παραμελεί την καθαριότητα και την εικόνα του, επιδεικνύει μάλλον αδιαφορία στο να είναι αρεστός στο αντίθετο φύλο. Αντίθετα, η υιοθέτηση ενός προσωπικού στιλ και οι προσεγμένες ενδυματολογικές εμφανίσεις φανερώνουν έναν άνδρα με προσωπικότητα. Επενδύστε λίγη ώρα στο ντύσιμό σας ή στο ξύρισμά σας και αυτό θα γίνει σύντομα αντιληπτό από την σύντροφό σας ή τις υποψήφιες για αυτή την θέση.
  • Σεξουαλικής επιδόσεις
Από τις κορυφαίες σε «δημοτικότητα» ικανότητες ενός άνδρα, το «know-how» της ικανοποίησης της συντρόφου του στο κρεβάτι εκτιμάται δεόντως εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας. Ανεξαρτήτως του αιώνιου ερωτήματος «το μέγεθος μετράει;» οι τεχνικές σας, οι γνώσεις των ερωτογενών περιοχών της και τα κόλπα που θα βάλουν φωτιά στα σεντόνια μπορούν να βελτιωθούν – όρεξη να έχετε…
  • Επικοινωνία
Μαντέψτε τι μετράει περισσότερο και από έναν καλό εραστή για μια γυναίκα. Σωστά καταλάβατε, μετά το σεξ οι γυναίκες θέλουν… συζήτηση. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες σημαίνουν πολλά για μια γυναίκα, καθώς ικανοποιούν πολλά «θέλω» της: Να μιλάτε για την σχέση σας, να κερδίσετε τους δικούς της, να συνομιλείτε με τις φίλες της και να κερδίσετε την εύνοιά τους, να μπορείτε να κατανοήσετε ένα πρόβλημά της και να την βοηθήσετε συμβουλεύοντάς την – και κατά βάση… να την ακούτε.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μικρά μυστικά που θωρακίζουν την υγεία μας


Υγεία
Ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, να γυμναζόμαστε και να κόψουμε τα κορεσμένα λιπαρά ώστε να είμαστε υγιείς. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε συχνά τσεκάπ. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα που είναι πολύ περίεργα για να φανταστούμε ότι επηρεάζουν την υγεία μας. Ελα, όμως, που αυτά προκύπτουν από τις νέες έρευνες! Ας δούμε, λοιπόν, γιατί τελικά κάνει καλό να φοράμε ψηλά τακούνια και να πίνουμε σοκολατούχο γάλα.
  • Μουστάκι με… αλλεργίες
Αν είστε επιρρεπείς στις αλλεργίες, καλό είναι να επανεξετάσετε αν θα διατηρήσετε το μουστάκι σας. Ερευνα δείχνει ότι οι άνδρες που έπλεναν τα μουστάκια τους δύο φορές την ημέρα με υγρό σαπούνι χρησιμοποιούσαν λιγότερα αντισταμινικά. Ο λόγος είναι ότι προφανώς με την αυξημένη υγιεινή απομάκρυναν από τη μύτη τους τη γύρη που μαζεύεται στο μουστάκι. Γιατί, λοιπόν, να μην το ξεφορτωθείτε οριστικά;
  • Aρωμα μήλου και ημικρανίες
Πρόσφατη έρευνα σε πενήντα ανθρώπους που έγινε στο The Smell & Taste Treatment and Research Foundation του Σικάγο έδειξε ότι η μυρωδιά των πράσινων μήλων βοηθάει στη μείωση της ημικρανίας. «Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευχάριστες μυρωδιές μάς χαλαρώνουν και μειώνουν την ένταση» εξηγεί ο Τσαρλς Σπενς, καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας του Κολεγίου Σόμερβιλ, στην Οξφόρδη.
  • Γόβες στιλέτο για γερά γόνατα!
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ερευνητές στα πανεπιστήμια Warwick και Oxford Brookes ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες φορούν ψηλά τακούνια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρθριτικές αλλοιώσεις στο γόνατο αργότερα στη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν έδειξαν να είναι σε χειρότερη θέση από τις γυναίκες που αρέσκονται στα φλατ παπούτσια. Εκτιμάται ότι τα ψηλοτάκουνα ασκούν τοους μυς του ποδιού, οπότε αυτοί στηρίζουν καλύτερα το γόνατο.
  • Τα φάρμακα στην ντουλάπα!
Το χειρότερο σημείο όπου μπορεί να έχει κανείς τα φάρμακα είναι το μπάνιο. Εκεί εκτίθενται σε υγρασία, φως, αλλά και υψηλή θερμοκρασία, οπότε και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να επιλέξετε ένα συρτάρι στην ντουλάπα του δωματίου σας.
  • Αλλάξτε σταθμό στο ραδιόφωνο
Κάνοντας κάτι διαφορετικό κάθε μέρα, ακόμα και αλλάζοντας σταθμό στο ραδιόφωνο, έχει αποδειχτεί ότι ανατρέπουμε τη ρουτίνα, οπότε και τις κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει με αυτήν.
  • Σοκολατούχο γάλα για καλή φόρμα
Νέες έρευνες δείχνουν ότι το σοκολατούχο γάλα είναι το ιδανικό ρόφημα για μετά τη γυμναστική. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Οστιν, διαπίστωσαν ότι οι αθλητές είχαν σημαντικά περισσότερη δύναμη όταν κατανάλωναν σοκολατούχο γάλα χαμηλό σε λιπαρά σε σύγκριση με τα ειδικά ροφήματα με υδατάνθρακες.
  • Η λεκάνη και τα… δόντια μας
Μικροβιολόγοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα προειδοποιούν ότι πρέπει πάντα να τραβάμε το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης κλειστό. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα αόρατο νέφος από βακτήρια βγαίνει έξω από τη λεκάνη στην ατμόσφαιρα του χώρου και μένει σε αυτόν για αρκετές ώρες, ενώ προσγειώνεται ακόμα και στις οδοντόβουρτσες! «Δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά το E.coli και άλλα κολοβακτηρίδια μπορούν να σε αρρωστήσουν, οπότε καλό είναι να μη… βουρτσίζουμε τα δόντια μας μ’ αυτά», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Τσάρλς Τζέρμπα, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.