Σέβομαι τη γνώμη όλων άσχετα εάν συμφωνώ. Τα σχόλιά σας δεν πρέπει να είναι υβριστικά και προσβλητικά. arismesx@gmail.com Μπορείτε να με βρείτε και εδώ: https://sites.google.com/site/eleutheriastegnome/


Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.
Γιάννης Ρίτσος





Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σας ευχαριστούμε κύριοι «Τρομοκράτες»

"Σας ευχαριστούμε που καταφέρατε να σπείρετε τον φόβο και την τρομοκρατία μέσα στην ψυχή του μέσου πολίτη ο οποίος επιζητά πλέον ως αντανακλαστική αντίδραση την αύξηση της αστυνόμευσης σε όλες τις γειτονίες.
Σας ευχαριστούμε που καταφέρατε να βάζετε βόμβες στην Αθήνα με ρυθμούς καταιγιστικούς επιταχύνοντας την επανάσταση όπως εσείς τελικά την εννοείται.
Με αστυνομικούς και κάμερες παρακολούθησης σχεδόν σε κάθε γωνιά και γειτονιά, με χιλιάδες μηχανές ένστολων να σαρώνουν τα πάντα στο όνομα της ασφάλειας.
Να μην μπορείς πλέον να απολαύσεις ακόμη και το τόσο απλό, ένα αθώο στήσιμο στο ραντεβού από την κοπελιά σου και να μην θεωρηθείς ύποπτος που κόβεις νευρικές βόλτες στη γωνία του δρόμου. Ύποπτος για προσαγωγή και εξακρίβωση στοιχείων...
Σας ευχαριστούμε κύριοι «Τρομοκράτες» γιατί όπως μας διαβεβαιώνετε, οι δικές σας οι βόμβες είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες και με γραπτή εγγύηση …μέσω προκήρυξης. Οι καλύτερες βόμβες της αγοράς που προστατεύουν τους ανυποψίαστους περαστικούς, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και σκάνε μόνο μετά από διπλό προειδοποιητικό τηλεφώνημα λες και είναι το εντυπωσιακό φινάλε ενός χάπενινγκ με βεγγαλικά.

Σας ευχαριστούμε που επιτέλους απαλλάξατε τόσο πρόωρα από τα βάσανα της ζωής έναν δύσμοιρο 15χρονο μετανάστη από το Αφγανιστάν που θα ζούσε ολάκερη τη ζωή του αναζητώντας την επιβίωση του στα αποφάγια των κάδων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια ενδεχομένως και των ίδιων των γονιών σας κάπου στα βόρεια προάστια. Αυτός άλλωστε είναι ο τόπος διαμονής των περισσοτέρων από εσάς που κρύβεστε τώρα γιατί σας ψάχνουν με εντάλματα σύλληψης. Σας ευχαριστούμε επίσης γιατί προσφέρατε απλόχερα στην 10χρονη αδελφή του άτυχου Αφγανού την δυνατότητα ως τυ! φλή πλέον, να διεκδικήσει επάξια μια θέση στην οδό Πανεπιστημίου ως ζητιάνα για την υπόλοιπη ζωή της.
Με εξέπληξε ωστόσο η ικανότητα και η ευκολία με την οποία πετάξατε από πάνω σας την ρετσινιά του δολοφόνου μικρών παιδιών. Δεν ήσασταν εσείς γιατί όπως ήδη είπατε οι βόμβες σας είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες της αγοράς με εγγυημένα αποτελέσματα. Είπατε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται οι δράστες της δολοφονίας να κρύβονται στην αντίπερα όχθη, την ακροδεξιά. Και ω του θαύματος λίγες ώρες αργότερα βγήκε μια άλλη προκήρυξη μιας αυτοαποκαλούμενης ακροδεξιάς οργάνωσης που σας δικαιώνει και σας εξαγνίζει από το αίμα των αθώων παιδιών. Παλιό το κόλπο αλλά τώρα πια δεν τσιμπάμε γιατί απλούστατα ο φασισμός που πρεσβεύεται δεν διαφέρει σε τίποτα με τον φασισμό που δήθεν πολεμάτε.

Σας ευχαριστούμε επίσης που εκτονώνεται την επαναστατική οργή σας στους συνοικιακούς δρόμους της Αθήνας προσπαθώντας να εγείρετε τα πλήθη και να περάσετε τα μηνύματά σας στις λαϊκές γειτονιές. Δυστυχώς όμως όλοι αυτοί οι ανώριμοι της σιωπηλής πλειοψηφίας στους οποίους απευθύνεστε, δεν έχουν καιρό για τέτοια, γιατί τρέχουν από τα χαράματα να προλάβουν το μεροκάματο για να επιβιώσουν.
Κι όσοι από αυτούς αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, αγωνίζονται ομαδικά στους δρόμους με καθαρό πρόσωπο χωρίς κουκούλες.
Γι’ αυτούς όλους τους ταπεινούς, η «απαλλοτρίωση» της τράπεζας λέγεται ακόμη ληστεία, η «εκτέλεση» αστυνομικού ονομάζεται άνανδρη δολοφονία, ο διαμελισμός 15χρονου παιδιού από έκρηξη φονικής βόμβας λέγεται στυγερή δολοφονία τιποτένιων υπανθρώπων. Για όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας η βία που πρεσβεύετε κύριοι «τρομοκράτες», δεν αποτελεί πλέον τίποτα περισσότερο από την ύπουλη παρακρατική επιβολή της ασφυκτικής αστυνόμευσης που σε λίγο καιρό θα διαφεντεύει ολόκληρη τη ζωή μας. Άξιος λοιπόν ο μισθός σας."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
(από troktiko)

Η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη




Αναρτήθηκε από Messolonghi News Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μεσολογγίου.

To μήνυμα του Κανάκη στους Πυρήνες της φωτιάς



Δε συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λένε, όμως η άποψή τους όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΡΟΜΠΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΕΣ

Zωντανή συζήτηση στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με δύο Έλληνες, υποτίθεται εμβριθείς αναλυτές και έναν Γερμανό οικονομολόγο. Συζήτηση-σοκ με φοβερά συμπεράσματα. Ή αλλιώς πως ένας τύπος που πιστεύει ότι λέει την αλήθεια, ξεφτυλίζει δύο παπαγαλάκια του ελληνικού κυκλώματος των λωποδυτών.
Το βίντεο ξεκινάει με τους δύο Έλληνες κυρίους να αναλώνονται στις κλασικές νεοελληνικές κουτοπόνηρες αναλύσεις περι της τραγικότητας και της σοβαρότητας της κατάστασης, πόσο οργισμένος είναι ο κόσμος, τα σκληρά τα μέτρα, πρέπει να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας, (με ενδιάμεσα κάποια σπαρταριστά στιγμιότυπα) οτι αυτοί που διαδηλώνουν δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της δυσαρέσκειας, οτι πρέπει να δεχτούμε την κατάσταση και οτι ΓΙΑ ΟΛΑ φταίει ο λαός και λοιπά και λοιπά και λοιπά. Πλήρη ταύτιση και συνεννόηση, προφανώς μιλημένοι και προετοιμασμένοι απο τους “δικούς” μας εδώ και στην Ευρώπη.
Και μόλις τελειώνουν οι νεοελληνικές δικαιολογίες, παραλαμβάνει ο Keiser και τους κάνει ΡΕΖΙΛΙ!
Και δείτε τι έγινε! Ο άνθρωπος, εξερράγη! ΕΞΕΡΡΑΓΗ για πράγματα που έπρεπε να έχουμε επαναστατήσει εμείς εδώ και χρόνια! Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ρε!!!!!!!!!!!!

(το κείμενο είναι από άλλη ιστοσελίδα)

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Περί Απεργίας

Είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον οι πορείες, οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας. Για να αποκτήσουμε το δικαίωμα της απεργίας κάποιοι έδωσαν κάποτε τη ζωή τους.
Σήμερα, στην οικονομική κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει, μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και μόνο να σκεφτούμε για απεργία. Όσον αφορά τις στάσεις εργασίας και τις πορείες, βρίζουμε αυτούς που λαμβάνουν μέρος γιατί έχουν γίνει ενοχλητικοί.
Σε συζήτηση που είχα με κάποιους που μόλις είχαν λάβει μέρος σε μια πορεία έθεσα ένα ερώτημα. Για ποιό λόγο δεν γίνεται μια πανελλαδική απεργία στην οποία να λάβουν μέρος όλοι, όταν λέμε όλοι το εννοούμε. Να μην ανοίξει η καφετέρια, να μην ανοίξει ο φούρνος, να μην πάει στο εργοστάσιο ο εργάτης, να μην δουλέψει ο δημόσιος υπάλληλος, να μην κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, κανένα ταξί, να μην πάει ο αγρότης στο χωράφι, να μην πάει στο σχολείο ο δάσκαλος και ο καθηγητής. Με λίγα λόγια όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Απλά να συγκεντρωθούν όλοι στις πλατείες των πόλεων και των χωριών τους και εκεί να καθίσουν. Πόσο μπορεί να αντέξει ένα κράτος αυτή την "ακινησία"? Ακόμη περιμένω την απάντησή τους.

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελεύθερους Πολιορκημένους της Γάζας από το Μεσολόγγι






Με στόχο την αποστολή πολλών μεγάλων καραβιών, που θα ξεφορτώσουν υλικό για την ανοικοδόμηση της Γάζας, στα τέλη του Απριλίου, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», σε συνεργασία με το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στο Μεσολόγγι εκδήλωση με θέμα: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826 – ΓΑΖΑ 2010.»
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις δράσεις του «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης» και άνοιξε με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου: «Γάζα ερχόμαστε» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καρυπίδης και το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού, που αποτελεί την σημαντικότερη διάκριση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη ημέρα.
Στην συνέχεια, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας του Ελληνικού και Παλαιστινιακού λαού και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο εγχείρημα.
Ακολούθησε ομιλία από τον συντονιστή της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», Βαγγέλη Πισία για τους στόχους του εγχειρήματος, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που μέσω τηλεφώνου, ο Μανώλης Γλέζος χαιρέτισε την εκδήλωση, αφού ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας δεν του επέτρεψε να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση όπως είχε προγραμματιστεί.
Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τον Ψαραντώνη και τη Νίκη Ξυλούρη οι οποίοι με το δικό τους μοναδικό τρόπο κατάφεραν για δυο περίπου ώρες να καθηλώσουν αλλά και να «ξεσηκώσουν» με τις ερμηνείες τους το ακροατήριο.
Το εγχείρημα, τέλος, του σπασίματος του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας διοργανώνεται από κοινού με την οργάνωση «Free Gaza», την τουρκική ΜΚΟ IHH, καθώς και ΜΚΟ από την Ιρλανδία.


ΥΓ : Έχω πάρει καλές βάσεις δάσκαλε!!!


(Αναρτήθηκε από Messolonghi News Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μεσολογγίου)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γυναίκα

* «Η φαντασία μιας κυρίας είναι ορμητική. Πηδάει από τον θαυμασμό στην αγάπη και από την αγάπη στον γάμο, σε μια στιγμή.»
Τζέιν Όστιν
* «Τα μεγάλο ερώτημα, στο οποίο δεν έχω καταφέρει ν' απαντήσω, παρά τα τριάντα χρόνια έρευνας στη γυναικεία ψυχή, είναι “Τι θέλει μια γυναίκα;”»
Ζίγκμουντ Φρόιντ
* «Μια γυναίκα μπορεί να γίνει φίλη με έναν άντρα μόνο σε τρία στάδια: πρώτο, γνωστή – δεύτερο, ερωμένη – και μόνο μετά φίλη.»
Άντον Τσέχοφ
* «Μόνο τα καλά κορίτσια κρατάνε ημερολόγιο. Τα κακά κορίτσια δεν έχουν καιρό.»
Μπάνκχεντ Ταλλούλα
* «Οι μεν άνδρες στους νόμους του κράτους, οι δε γυναίκες στις των συζύγων τους επιθυμίες πρέπει να υπακούουν.»
Σωκράτης
* «Αν μια γυναίκα είναι ωραία, μιλήστε της για την ομορφιά της. Αν είναι άσχημη, μιλήστε της για την ασχήμια των άλλων γυναικών.»
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
* «Δώστε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου και σε πέντε χρόνια θα υπάρχει ένας συντριπτικός φόρος στους εργένηδες.»
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
* «Η ευμενής αποδοχή της κολακείας προέρχεται, στους πιο πολλούς άντρες από την ισχνή γνώμη που έχουν για τον εαυτό τους, στις γυναίκες από το αντίθετο.»
Τζόναθαν Σουίφτ
* «Οι άνδρες κρίνονται ως προς τη δυνατότητά τους να παρέχουν άνεση στη γυναίκα, ενώ οι γυναίκες ως προς τη δυνατότητά τους να παρέχουν ευχάριστη οπτική κι ακουστική παρουσία στον άνδρα.»
Ρόμπερτ Ράιτ
* «Τρέφω μεγάλη συμπάθεια για τις απλές γυναίκες, που ξέρουν μόνο ν' αγαπούν και να υποφέρουν.»
Τζιάκομο Πουτσίνι
* «Η γυναίκα είναι ένα άνθος που ανθίζει μόνο υπό σκιά.»
Πιττακός ο Μυτιληναίος
* «Η κοπέλα ελπίζει, η γυναίκα χαίρεται, η γριά αναπολεί.»
Βίκτωρ Ουγκώ
* «Ένας ηθικολόγος άντρας είναι βασικά υποκριτής. Ενώ μια ηθικολόγος γυναίκα είναι δίχως άλλο άσχημη.»
Όσκαρ Ουάιλντ
* «Μου αρέσουν οι γυναίκες που δεν έχουν παρελθόν, όπως και οι άντρες που έχουν μέλλον.»
Όσκαρ Ουάιλντ
* «Δεν θα έπρεπε ποτέ να εμπιστεύεται κανείς μία γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Μια γυναίκα που θα το έλεγε αυτό σε κάποιον, θα μπορούσε να του πει οτιδήποτε.»
Όσκαρ Ουάιλντ

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

19χρονη Αφγανή.




Σοκ προκαλεί η ιστορία μιας 19χρονης Αφγανής, της οποίας έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά, επειδή, σύμφωνα με τους νόμους των Ταλιμπάν, «ντρόπιασε» την οικογένεια του άνδρα της.

«Όταν μου έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά, λιποθύμησα», είπε η 19χρονη Bibi Aisha σε συνέντευξή της στο CNN. «Ένιωσα ξαφνικά πολύ κρύο νερό στη μύτη μου, άνοιξα τα μάτια μου και δεν μπορούσα να δω από το αίμα στα μάτια μου», θυμάται.

Ήταν μια πράξη τιμωρίας των Ταλιμπάν, επειδή δεν άντεξε άλλο τη σκλαβιά και την κακοποίηση στο σπίτι του άνδρα της και «το’ σκασε».
Η ιστορία της ξεκινά από τα οκτώ της χρόνια. Ο πατέρας της είχε υποσχεθεί το «χέρι» της, καθώς και της αδελφής της, σε μία άλλη οικογένεια στο πλαίσιο της συμφωνίας «baad», που στον νόμο των Ταλιμπάν σημαίνει διευθέτηση μιας διαφωνίας ανάμεσα σε αντίπαλες οικογένειες.

Στα 16 της, λοιπόν, «παραδόθηκε» στον πατέρα του μέλλοντα συζύγου της και στους 10 αδελφούς του, που όλοι τους είναι μέλη των εξτρεμιστών στην επαρχία Oruzgan. Η Aisha δεν γνώρισε καν τον γαμπρό, ο οποίος πολεμούσε στο Πακιστάν. «Πέρασα δύο χρόνια μαζί τους και έγινα σκλάβα», είπε η νεαρή κοπέλα. Βασανισμένη και κακοποιημένη, δεν άντεξε άλλο και αποφάσισε να φύγει με τη βοήθεια δύο γειτονισσών της.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές την εξαπάτησαν και προσπάθησαν να την πουλήσουν σε άλλον άνδρα.
Τελικά, και οι τρεις γυναίκες συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν. Η Aisha καταδικάσθηκε αρχικά σε τρία χρόνια κάθειρξη, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε πέντε μήνες. Το κακό είναι όμως ότι μετά την έκτισή της… επεστράφη στον πεθερό της.

Τότε γνώρισε για πρώτη φορά και τον σύζυγό της, ο οποίος την έσυρε στο δικαστήριο των Ταλιμπάν, επειδή ντρόπιασε την οικογένειά του. Η απόφαση ήταν να κοπούν η μύτη και τα αυτιά της, πράξη που έφερε εις πέρας ο ίδιος ο άνδρας της.

Η συγκλονιστική αυτή ιστορία απασχόλησε πολύ έντονα ανθρωπιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και έτσι πλέον η Aisha λαμβάνει την προστασία που αποζητούσε. Ωστόσο, το δράμα της 19χρονης φωτίζει τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.




Την ανάρτηση όπως και το κείμενο τα βρήκα σε άλλη ιστοσελίδα.

Κομμάτια ψωμιού με τη μορφή μελών.




Τι άλλο θα δούμε?

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ιστορία του Μεσολογγίου









Το Μεσολόγγι αναφέρεται για πρώτη φορά στις γραπτές πηγές το 16ο αιώνα. Γεγονός είναι ότι την πρώτη στιγμή που αναφέρεται το όνομα της πόλης στα κιτάπια της ιστορίας, είναι τόπος μάχης και, μάλιστα, ηρωικής. Εδώ έγινε το 1571 η ναυμαχία της Ναυπάκτου στην οποία αντιπαρατάχθηκαν ο οθωμανικός στόλος και ο ενωμένος χριστιανικός στόλος. Στη μάχη αυτή, ο Μιχαήλ Θερβάντες, δημιουργός του Δον Κιχώτη και από τους μεγαλύτερους ισπανούς λογοτέχνες, πολέμησε γενναία και έχασε το ένα του χέρι. Αργότερα το 1700 όπου ήταν κάτω από ενετική κυριαρχία και στη συνέχεια κάτω από τουρκική πήρε μέρος στην εξέγερση του 1770 στα Ορλωφικά, όπου λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Μετά το 1774 ανασυγκροτήθηκε εμπορικά και ναυτικά. Από το 1804-1820 βρισκόταν κάτω από την εξουσία του Αλή Πασσά των Ιωαννίνων. Πήρε μέρος στην ελληνική επανάσταση και υπέστη δύο πολιορκίες (1822 και 1825-26). Τη δεύτερη πολιορκία ακολούθησε και η ιστορική έξοδος του Μεσολογγίου στις 10/4/1826. Δυστυχώς όμως παρέμεινε στην κυριαρχία των Τούρκων μέχρι τις 11/5/1829. Το 1837 κηρύχθηκε ως Ιερή Πόλη. Βομβαρδίστηκε επανειλημμένα στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και έπαθε σημαντικές ζημιές.
Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ονόμασε το Μεσολόγγι "Αλωνάκι της λευτεριάς" για τη θυσία των υπερασπιστών του, το ολοκαύτωμα του Καψάλη και την Ηρωική ΄Εξοδο της 10ης Απριλίου 1826. Το Μεσολόγγι πέρασε στην ιστορία σαν Πόλη Ηρώων.
Η Πολιορκία
Η πολιορκία του Μεσολογγίου χωρίζεται σε 2 φάσεις λόγω των 2 κυμάτων επιθέσεων που δέχτηκε.
1η Φάση της πολιορκίας διήρκησε από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο του 1825 και στο διάστημα αυτό οι Τούρκοι έφτασαν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το τείχος. Μια ισχυρή επίθεση του Κιουταχή, του οποίου ο στρατός αριθμούσε 30.000 άντρες, στις 21 Ιουλίου 1825 απέτυχε. Τρεις μέρες αργότερα μια ελληνική νυκτερινή αντεπίθεση προκάλεσε σοβαρότατες απώλειες στο τουρκικό στρατόπεδο. Στο μεταξύ τα ελληνικά πλοία είχαν διασπάσει το θαλάσσιο αποκλεισμό και είχαν εφοδιάσει τους πολιορκούμενους με τροφές και πολεμοφόδια, ενώ στις αρχές Αυγούστου η άμυνα του Μεσολογγίου ενισχύθηκε με ακόμα 1500 άντρες. Μετά τις άκαρπες επιθέσεις ο Κιουταχής αποσύρθηκε στις γύρω υπώρειες και κατά διαστήματα βομβάρδιζε την πόλη, χωρίς όμως την ασφυκτική πίεση των πρώτων μηνών.
2η Φάση της πολιορκίας άρχιζε το Δεκέμβριο του 1825 μέχρι τον Απρίλη του 1826 όπου ο Ιμπραήμ επέστρεψε στο Μεσολόγγι με ισχυρή δύναμη ακόμα 10.000 ανδρών, αποφασισμένος να το καταλάβει. Μετά την απόρριψη από τους πολιορκούμενους της πρότασής του για παράδοση, η πολιορκία έγινε στενότερη και από το Φεβρουάριο οι πολιορκούμενοι πιέζονταν από τις επιθέσεις των Αιγυπτίων και από την πείνα. Τα νησάκια της λιμνοθάλασσας, προπύργια του Μεσολογγίου, έπεσαν ένα ένα στα χέρια του εχθρού, εκτός από την Κλείσοβα όπου η νίκη των Ελλήνων υπήρξε θριαμβευτική. Οι πολιορκούμενοι μάταια περίμεναν την ενίσχυσή τους από το Ναύπλιο όπου η προσπάθεια του ελληνικού στόλου να λύσει την πολιορκία από τη θάλασσα αποδείχτηκε αδύνατη. Μόνη λύση μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που διαρκώς χειροτέρευαν, απέμεινε μόνο η έξοδος.
Η Έξοδος
Οι πολιορκημένοι, απελπισμένοι πια, πήραν την οριστική απόφαση να επιχειρήσουν έξοδο τη νύχτα της 10ης Απριλίου προς την 11η, Κυριακή των Βαΐων, και ειδοποίησαν σχετικά τους Έλληνες του στρατοπέδου της Δερβέκιστας να προσπαθήσουν να φέρουν αντιπερισπασμό στους Τούρκους. Αποφάσισαν να σκοτώσουν όλους τους αιχμαλώτους, καθώς και τα γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Ενώ η πρώτη απόφαση έγινε αποδεκτή, τη δεύτερη απέτρεψε ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ. Οπότε οι ασθενείς και τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα πιο καλά οχυρωμένα σπίτια και εκεί θα πολεμούσαν μέχρι να πεθάνουν. Το μεσημέρι της 10ης Απριλίου καταρτίστηκε το σχέδιο και το δειλινό άρχισαν όλοι να μαζεύονται στις προσδιορισμένες θέσεις. Κατά τις 6.30 ακούστηκε επάνω στο Ζυγό η ομοβροντία του ελληνικού επικουρικού σώματος, που είχε φθάσει από τη Δερβέστικα. Όταν νύχτωσε οι περισσότεροι της φρουράς είχαν βγει έξω από την πόλη και περίμεναν το σύνθημα του ξεκινήματος. Το σχέδιό τους όμως προδόθηκε και οι Τουρκοαιγύπτιοι άρχισαν να τους κτυπούν με πυκνά πυρά κανονιών και τουφεκιών. Τελικά οι Έλληνες αποφάσισαν να κινηθούν' όρμησαν οι άνδρες των δύο πρώτων σωμάτων με τα γιαταγάνια και τα σπαθιά τους επάνω στις εχθρικές γραμμές. Καμιά δύναμη δεν ήταν ικανή να αναχαιτίσει το χείμαρρο εκείνο των απελπισμένων. Ο καθένας τους κοίταζε πως να ανατρέψει τα εμπόδια που βρίσκονταν μπροστά του και να περάσει. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από το τρίτο σώμα των γυναικόπαιδων η φωνή «Πίσω, πίσω, Μεσολογγίτες, στα κανόνια σας». Ο άνισος αγώνας έγινε συντριπτικός για τους Έλληνες, που μέσα στη σύγχυση και στην αμηχανία έτρεχαν χωρίς τάξη άλλοι προς τα εμπρός και άλλοι προς τα πίσω. Η σύγκρουση ήταν φονικότατη. Η πρωτοπορία ωστόσο του σώματος της εξόδου προχώρησε, μέσα από τις τουρκικές τάξεις, και κατόρθωσε να περάσει αποδεκατισμένη, στις πλαγιές του Ζυγού και από εκεί στην Άμφισσα. Όπου εκεί οι Έλληνες είχαν απώλειες και από τους κρυμμένους στα διάφορα υψώματα και τις χαράδρες Αλβανούς. Μολαταύτα αντιμετώπιζαν με σταθερότητα τον αόρατο εχθρό. Όσοι έμειναν πίσω, αναγκάστηκαν να αγωνιστούν σε φονικές οδομαχίες. Την πορεία τους συνόδευσαν και δύο εκρήξεις στην πόλη. Η πρώτη έκρηξη ήταν από τους υπονόμους και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης από τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη.

Από τους 3000 στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην έξοδο, μόνο 1300 σώθηκαν. οι υπόλοιποι 1700 σκοτώθηκαν στις συμπλοκές της εξόδου. Από τις γυναίκες, 13 μόνο Σουλιώτισσες σώθηκαν και από τα παιδιά τρία ή τέσσερα. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων υπολογίστηκαν σε 5000.

(Από σελίδα που αναφέρεται στις γιορτές Εξόδου)

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ





"Λευτεριά στους εξωγήινους αγωνιστές" (Αστεροσκοπείο Α.Π.Θ.)

"Η καθαριότητα είναι μια πλάνη, σκατά στα μούτρα του Παπουτσάνη" (Φυσικό Α.Π.Θ.)

"Ο Batman το ξέρει...εσύ ;" (Φυσικό Α.Π.Θ.)

"Μην βάφετε τους τοίχους...είναι φρεσκογραμμένοι" (Λύκειο Περιστερίου)

"Μη μπει κανείς σ' αυτή την αίθουσα...θα τον φάει ο Μάρξ Engels!" (Πάντειος,Αθήνα)

"ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
κάντε έρωτα με βάτραχους"

"Παρακαλώ μη ρίχνετε τα τσιγάρα σας στη λεκάνη. Βρέχονται και μετά ανάβουν δύσκολα."

"Φυσικά και καπνίζω. Είναι πιο υγιεινό από το να αναπνέω."

"Αν χρησιμοποιήσετε το σαπούνι, μετά πλύνετε καλά τα χέρια σας."

"Είμαι Πόντιος ομοφυλόφιλος. Πηγαίνω με γυναίκες."

"ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ ΤΩΡΑ!"

"Η πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση που οφείλεται στην έλλειψη οινοπνεύματος."

"Ας κρατήσουμε την αιμομιξία στους κόλπους της οικογένειας."

"Ευνούχοι ενωθείτε. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε."

* "Ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι ακριβώς το αντίθετο."

"Ο κόσμος θα καταστραφεί αύριο. Πορεία διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη."

"Δεν είμαι προκατειλημμένος. Μισώ τους πάντες."

"Καλά με τον Τιτανικό... Κανένα νέο από το παγόβουνο;"

"Τα πάντα ήταν διαφορετικά πριν αλλάξουν όλα."

"Ο ΚΙΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΑΣ"

"Αν ο Θεός υπάρχει είναι δικό του πρόβλημα."
"Λιοντάρια - Χριστιανοί 7-0"

"Ο καρκίνος κόβει το τσιγάρο"

"Η στειρότητα δεν είναι κληρονομική."

«Kάτω τα κόμματα, ζήτω οι τελείες»

«Kάτω τα ζήτω, ζήτω τα κάτω»

«ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΞΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΑΝΑ»

«Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος»

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ

Εξω απο Γρηγορη Μικρογευματα "ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΟΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ..."

ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΧΟΝΤΡΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΟ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΜΑΡΑΚΙ Σ'ΑΓΑΠΩ

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

ΑΡΑΖΩ ΑΡΑ... ΖΩ

Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, Η ΛΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΣΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΞΟΝΑ

"Ο Θεός είναι νεκρός." - Νίτσε
"Ο Νίτσε είναι νεκρός." – Θεός

Προτιμώ ένα σκύλο από μια γυναίκα. Δεν μιλάει και έχει ήδη γούνα

"Αν η πορνογραφία μπορούσε να ικανοποιήσει τη σεξουαλική στέρηση, τότε θα δίναμε βιβλία μαγειρικής στους πεινασμένους."

«Ο Χριστός δίδαξε και πέθανε. Οι καθηγητές τι περιμένουν ?»

«Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση.» :thumbsup1

«Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα.»

«Η μαμά μου λέει ότι αν δεν έχω πέσω στο κρεβάτι μέχρι τις δέκα και μισή, θα πρέπει να γυρίσω σπίτι.»

«Μόνο τα καλά κορίτσια κρατάνε ημερολόγιο. Τα κακά δεν έχουν χρόνο.»

«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές»

"Η ζωή είναι ωραία...
Αλλά τα' χει με άλλον."

"Είμαστε αυτοί που οι γονείς μας λένε να μην κάνουμε παρέα."

Είμαι Πόντιος ομοφυλόφιλος. Πηγαίνω με γυναίκες

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ




144

Η Διχόνοια που βαστάει
ένα σκήπτρο η δολερή
καθενός χαμογελάει,
"πάρ' το", λέγοντας, "και συ".
145

Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει
έχει αλήθεια ωραία θωριά•
μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
εισέ δάκρυα θλιβερά.
146

Από στόμα οπού φθονάει,
παλληκάρια, ας μην πωθεί,
πως το χέρι σας κτυπάει
του αδελφού την κεφαλή.
147

Μην ειπούν στο στοχασμό τους
τα ξένη έθνη αληθινά:
"Εάν μισούνται ανάμεσό τους
δεν τους πρέπει ελευθεριά".

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ


Στους συγκεκριμένους στοίχους βλέπω κάτι διαχρονικό.
Μήπως είναι και σημερινό φαινόμενο?

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Βίντεο Σ Ο Κ


Ακατάλληλο για ηλικία κάτω των 18 και άτομα με προβλήματα υγείας.


Έκαναν πολλά οι χριστιανοί με τις σταυροφορίες αλλά πριν 600 χρόνια. Στα μετέπειτα χρόνια προσπάθησαν με τις ιεραποστολές να προσηλυτίσουν κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν έκαναν τέτοια πράγματα.
Είναι διάφορες μορφές τιμωρίας για ηθικά και θρησκευτικά παραπτώματα. Κατά τ` άλλα θέλουν να ενταχτούν με αυτές τις αντιλήψεις στον υπόλοιπο κόσμο.







Τα σχόλια τα αφήνω σ` εσάς!!!

ΑΛΛΑΓΗ blog

Τις τελευταίες μέρες αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα και δε μπορούσα να συνδεθώ και να διαχειριστώ την Ελεύθερη Γνώμη. Αναγκάστηκα να την διαγράψω και να ξεκινήσω από την αρχή. Πιστεύω να μην έχω παρόμοια προβλήματα.